Stick to it!

Goede voornemens, iedereen heeft er wel een of meerdere om je leven positief te veranderen. Fit worden, gewicht verliezen, stoppen met roken, veranderen van baan…

Ik heb er ook een paar. Ik wil gezonder eten. Ik eet al gevarieerd maar wil minder uitzonderingen maken, ken je dat? Ik wil meer groente, meer volkoren producten en minder vlees en alcohol. Daarbij wil ik lekker blijven hardlopen, dat is mijn grootste motivatie en dat kan ik bereiken door een goede balans te vinden in mijn voeding, gezin en werk.

Ik weet zeker dat er veel Hardloopmoeders zijn die vanaf het nieuwe jaar het voornemen hebben om het hardlopen (weer) een kans te geven of zelf een mooi doel hebben gesteld.

Wat is je doel eigenlijk en hoe kan je je goede voornemen vasthouden? Ik wil je een paar tips geven om je doel te halen!

Kies voor een of twee doelen: misschien heb je meerdere goede voornemens maar om ze allemaal tegelijk aan te pakken zal niet werken. Concentreer je op max. 2 doelen. Op deze manier zal je meer kans van slagen hebben en hou je het langer vol. Stel, je wil over een bepaalde tijd 10 km hardlopen. Je gaat  gericht trainen en daarbij ga je meer letten op je voeding.

Verantwoording: dit is een zeer krachtige motivatie. Ben je de enige die weet dat je als doel hebt dat je de 10 km wilt lopen dit jaar dan is het wel erg makkelijk voor jezelf om een keer niet te gaan hardlopen… Betrek je andere mensen bij je doel dan is de kans groter dat je het zal halen! Zelf vind ik het een ongelooflijke drijfveer om het anderen te vertellen waarvoor ik train. Het is de aandacht die je krijgt en mensen willen ook weten hoe je training verloopt. Deel af en toe iets via Social Media zoals Facebook , Instagram of Twitter, dan kan je er niet meer omheen 😉

Schema bijhouden: door het bijhouden wat je loopt, houd je scherp. Het is motiverend om af en toe terug te kijken naar wat je allemaal al hebt gedaan. Als je eraan toevoegd hoe je je voelde, wat je vooraf hebt gegeten, hoe het weer was, wat je aan had en natuurlijk hoe je het lopen hebt ervaren, kan je dat meenemen/gebruiken in je volgende training. Een voorbeeld is dat je MyAsics gebruikt. Je kan je eigen trainingsschema invoeren en precies aangeven hoe je training is gegaan. Ik gebruik het zelf en vind het erg motiverend.

Samen lopen: een keer per week samen met iemand lopen of in een loopgroep trainen zal je motivatie hoog houden.

Familie: hoewel het belangrijk is voor drukke moeders om tijd ‘vrij te maken’ om alleen of met vrienden te gaan lopen, kan het delen in je loopervaring door je kind(eren) mee te nemen tijdens een training een geweldige boost geven, voor jou én voor je gezin.

Focus op de voordelen: soms is het moeilijk om gemotiveerd te blijven als je aan een lange- termijn-doel werkt. Wat kan helpen is dat je toch af en toe je afvraagt waarom je het doet. Je wilt graag die 10 km lopen!! Hiervoor moet je trainen anders wordt het geen leuk evenement. Je gaat anders echt kapot. Hardlopen en je goed voelen, dat is een waanzinnige combinatie. Hiervoor train je.

Geniet van het proces: probeer zo veel mogelijk te genieten om je doel te bereiken. Varieer je training door een keer een korte interval te doen of pak de fiets/auto en ga op een andere plek hardlopen. Werkelijk waar, het helpt je te blijven genieten en het dus vol te houden.

Denk niet ‘alles of niks’: een van de redenen waarom we vaak onze doelen opgeven is dat we vaak de mentaliteit hebben het is ‘alles of niks‘. Mocht het een keer voorkomen dat je even niet kan hardlopen, druk met gezin, werk of andere zaken, dan wil dat niet zeggen dat je je doel voor die 10 km ook maar moet laten varen. Na een week of zo kan je je training weer oppakken. Gewoon doen!!

En nu…..volhouden, je kan het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.