Rust …

rustRust is een mooi en fijn woord dat op vele manieren positief gebruikt kan worden.

Genieten van de rust kan zo heerlijk zijn. Bijvoorbeeld na een ochtend achter de kinderen ‘aanrennen’ zodat ze op tijd op school komen ..  Ooh, rust in de tent!

Dan heb je nog de rust die je bijvoorbeeld met je gezin opzoekt in het bos of in de bergen. Genieten van de natuur in alle rust is erg fijn…

Maar, in de sport is er ook nog een andere vorm van rust, rust nemen na een training of evenement. Deze ‘rust’ is vaak een of twee dagen, dat is te overzien en prettig tegelijk. Zonder deze rust in te lassen heb je kans op overbelasting en dus ben je meer blessure-gevoelig. En tja, dan heb je nog de lange rust die je moet nemen omdat je helaas geblesseerd bent geraakt of tegen een blessure aanzit. Deze rust voelt meer als verplichting dan de rust waar je van kan genieten.

En toch is het belangrijk om die rust te nemen als je klachten hebt. Je lichaam moet de kans, tijd en energie krijgen om te herstellen. De ene blessure is de andere niet, dus er staat nooit dezelfde tijd voor dat je lichaam het ‘probleem’ heeft opgeruimd en heeft hersteld.

Op zo’n moment wordt je op de proef gesteld. De dagen dat je zou gaan hardlopen zijn frustrerend, zeker in het begin. Je wilt zo graag fit blijven en je rondje lopen. Je bent misschien wel aan het trainen voor een event. En het praten over je blessure is vaak niet het leukste om over te hebben.

Na verloop van tijd ben je er wat aan gewend, nouja, heb je het  ‘geaccepteerd‘ laat ik het zo zeggen. Maar het duurt niet lang of je hebt er genoeg van en gaat het vervelend worden. En toch moet je het volhouden, rust nemen. Doe je dat niet dan maak je het probleem erger en ben je verder van huis.

Zoek naar alternatieven zodat je wel aan je conditie kan blijven werken. Afhankelijk van je blessure kan je wandelen, zwemmen, fietsen of oefeningen thuis doen.

Ik zeg, geef niet op en wees positief! Het herstel gaat dan sneller (of zit het tussen de oren) en voor je omgeving ben je ook een stuk gezelliger! Voor je het weet ben je weer heerlijk aan het hardlopen en kijk je op deze periode terug en bedenk je dat je het goed hebt gedaan: ik heb rust genomen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.