In de wind …

Windjemee/tegenHardlopen is een keuze maar het weer kan je niet beïnvloeden als je een training hebt gepland of mee doet aan een hardloopevent.

Iedereen heeft wel een favoriete weersomstandigheid. Wind valt voor mij niet echt onder fijn loopweer maar het is absoluut geen reden om niet te gaan!

Tips om hardlopen in de wind prettiger te ervaren:

  • Richting: loop je niet mee met een event, start dan strategisch. Is het een beetje fris dan is het het beste om tegen de wind in te starten. Zo voorkom je onderkoeling en zeker in de winter bevriezing. Ook op een ‘gewone’ dag met veel wind is het fijn om tegen de wind in te starten zodat je op de terugweg meegenomen wordt door de wind. Loop je op een warme dag dan is het juist goed om eerst met de wind mee te gaan zodat je op je terugweg een lichte verkoeling krijgt.
  • Groep: train je met een groep dan is het goed om bij elkaar te blijven tijdens het hardlopen. Zo voorkom je zijwind of tegenwind. Laat je van je goede kant zien en ga ook eens op kop lopen zodat ook jij iets harder moet werken.
  •  Stress: door de harde wind zal je tempo anders zijn. Ga niet vechten tegen de wind waardoor je je energie verspilt. Zie het als een zelfde training als anders, alleen op een (meestal) lager tempo. Tijdens een evenement is het goed om te bedenken dat iedereen er ‘last’ van heeft!
  • Relax: je kan automatisch je schouders hoog optrekken doordat je gespannen gaat lopen. Hierdoor verspil je energie en op den duur krijg je pijn in de vorm van kramp in je schouders en/of nek. Denk er aan om af en toe je armen los te gooien en zo je schouders weer te laten ontspannen.
  • Kleding: pas je kleding aan aan de temperatuur. Als het warm is, kan de wind een goede verdamping zijn tijdens het hardlopen. Maar bij koud weer is het juist goed om laagjes te dragen. Je kan altijd even een laag uittrekken (wind mee). Ga je weer tegen de wind in lopen dan trek je die extra laag aan om zo geen kou te vatten. 
  • Ogen: bescherm je ogen goed door een bril te dragen. Omdat je lange tijd tegen de wind in loopt, worden je ogen droog en kunnen ze gaan irriteren, zeker als je contactlenzen draagt.
  • Drinken: doordat de wind je zweet verdampt lijkt het alsof je geen vocht verliest. Blijf goed drinken zeker tijdens de wat langere afstanden. Het beste is te drinken voordat je dorst krijgt.

Wind of geen wind … lekker blijven hardlopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.