Dorst …

Hardlopen met warm weer vraagt om meer drinken. Eigenlijk gek he, dat je er meer op gaat letten als het warm is terwijl je ook bij lage temperaturen je lichaam kan uitdrogen tijdens gematigd tot intensief sporten.

Je kan het gevoel hebben dat je zonder drinken prima kan hardlopen. Dat kan ook als je elke dag 2 liter vocht binnenkrijgt en altijd minder dan een half uur gaat hardlopen. Doe je dat niet, dan is het verstandig om meer te drinken, zelfs tijdens het lopen.

Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn,
verminderde coördinator en spierkramp. Ook kan het hitte-uitputting en hitteberoerte tot gevolg hebben. Geef dus ook aandacht aan de vochtopname voor, tijdens en na het lopen.

Voor: drink 15 tot 30 minuten voor je gaat lopen 300-500 ml vocht. Dat hoef je niet in een keer op te drinken maar zorg er voor dat je voldoende binnen hebt voordat je gaat lopen. Loop je vroeg in de ochtend, begin dan gelijk met het drinken van water/thee als je wakker bent. Ga je een lange run doen dan is het goed om al een aantal dagen voor je evenement of lange duurloop hier rekening mee te houden en dus meer te drinken dan normaal.

Tijdens: probeer elke 15-20 minuten te drinken, een paar kleine slokjes is genoeg. Wacht niet tot je dorst hebt, dit is nl een teken dat je lichaam al aan het uitdrogen is. Isotone sportdranken zijn vaak effectiever en beter om te gebruiken bij de langere afstanden, langer dan een uur.  Ze bevatten elektrolyten zoals zout en kalium en de koolhydraten worden snel opgenomen en ze bevatten water. Hierdoor zal het vermoeidheid tegengaan en de prestatie verhogen. Een probleem is dat je niet altijd water mee kan nemen op je run. Zelf loop ik met een belt om met flesjes. In de ene doe ik water en in de andere een oplossing van isotone drank. Heb je dat niet, plan je rondje dan zo dat je af en toe langs huis of de auto kan gaan waar je je bidon klaar hebt gezet. Ook kan je een flesje onderweg achterlaten en daar een paar keer langslopen.

safe_image.phpNa: heel belangrijk als je hebt gelopen dat je weer voldoende vocht tot je neemt. Je kan water drinken,  een sportdrank of een koolhydraat rijke vloeistof zoals sinaasappelsap drinken. Neem in ieder geval 500 ml vocht tot je, ongeacht je afstand/tijd dat je hebt gelopen. Heb je langer dan een uur gelopen, probeer dan een liter te drinken.

Tips:

  • tijdens een evenement is het lastig om bij een drankpost je drinken ‘netjes’ op te drinken. Probeer dat ook niet. Neem even de tijd om te drinken door iets rustiger te lopen of zelfs een paar passen te wandelen. Neem wat slokjes en is het water dan kan je je gezicht of je handen er nog even mee spoelen.
  • Heb je een evenement, train dan ook isotone dranken te drinken. Je lichaam kan nl anders reageren op deze drank dan water.
  • Neem voor- en tijdens het lopen geen energiedrank. Hiervan is de concentratie aan suikers dermate hoog dat het eerst vocht aan je lichaam onttrekt, voordat het opgenomen kan worden. Dit kan tot een klotsbuik leiden. Een isotone drank is wel aan te raden.
  • Overal waar ik ben, heb ik een bidon met water bij me. Het is een gewenning.  Zo blijft mijn vochthuishouding op pijl en kan ik het opvoeren als ik een lange run op mijn planning heb staan.

Dus, lekker blijven drinken en probeer geen dorst te krijgen 😉