De basis

gezondevoedingDe basis voor een goede prestatie is het vinden van de juiste balans tussen belasting en  belastbaarheid.

Belangrijk hiervoor is een gezonde levensstijl en dus gezonde voeding.

Eet gevarieerd!

Eet vooral

  • verse produkten
  • levensmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen
  • verschillende keren per dag verse groenten, fruit en rauwkostsalade
  • vetarme, bij voorkeur plantaardige oliën en vetten
  • bij voorkeur gestoofde en gestoomde ipv gebraden/gefrituurde voedingsmiddelen
  • koolhydraadrijk, maar minder kristalsuiker, en meer complexe koolhydraten in de vorm van zetmeel houdende levensmiddelen
  • liefst volkorenprodukten
  • een ontbijt met koolhydraten en vruchtensap met mineraalwater
  • met mate dierlijke eiwitten- alleen vlees als bijgerecht
  • minstens een- of tweemaal per week zeevis (vb. zalm, makreel, haring, sardines)
  • hoogwaardige dierlijk-plantaardige eiwitcombinaties

Drink vooral

  • veel! minstens 1,5 liter
  • water, vruchtensap, groentenat en -boullion, vruchtenthee en soepen
  • weinig koffie, donkere thee en alcohol

popcorn-300x225Voorbeelden: halfvolle melk, eieren, kaas, magere kwark, in de schil gekookte aardappeltjes, broccoli (alle koolgroenten), tomaten, peulvruchten (sojaproducten, bonen, erwten, linzen) knoflook, bananen, appels, gedroogde vruchten (vijgen, pruimen, dadels, rozijnen, vruchtensap, groentenat, groentebouillon, mineraalwater, wijn (rood, 1 glas met een grote fles mineraalwater ernaast), volkoren producten, muesli, gierst, olijfolie, koolzaadolie, als snack vruchtengebak, maïs popcorn (zelf maken), noten (met mate, zitten veel calorieën in).

 Lekker gezond = lekker hardlopen!